h1

Gargano Revisited

September 9th, 2006

Skoro měsíc tu bylo mrtvo, což mělo hlavně jeden důvod – vyjeli jsme na tradiční srpnovej výlet do Gargana v jižní Itálii. Od časů lo�?ský výpravy se toho mnoho nezměnilo, dokonce i obsazení bylo naprosto stejný (Libiši, Foltýni, Martina s holkama a my), jen Jarmila nás opustila v půlce pobytu a jela dokončit psychoterapeutickej výcvik do Brna. Počasí na rozdíl od bouřlivýho lo�?ska víceméně (až na jednu bouřku, která ale stála za to) odpovídalo běžnýmu jihoitalskýmu standardu, tj. sucho a vedro. To nám mimo jiné umožnilo podniknout tradiční výlet do potápěčského/šnor­chlařského ráje na ostrovy Tremiti, což byl zážitek zejména pro Toma – tolik ryb v životě neviděl, o mořských ježcích ani nemluvě (ze začátku z nich měl trochu strach a tak jsem radši takticky pomlčel o tom, že ta věc o 50 m dál při hladině, kterou jsem nejdřív považoval za odhozenou igelitku, byla ve skutečnosti medúza velikosti zmíněný igelitky a přišel jsem na to cca 10 cm od prvního chapadla :-) ).

Jinak o Garganu stále (naštěstí) platí většina z toho, co jsem psal loni, jen bych snad přidal ještě pár věcí, na který tehdy nedošlo a který mě teď při toulání po okolí zaujaly:

# Na to, jak je to malej kus země, je v něm až překvapivý množství liduprázdný krajiny. Kdo je zvyklej na střední Evropu nebo třeba Pádskou nížinu, kde jedna vesnice málem plynule přechází v druhou, tomu to přijde hodně zvláštní – jedete třeba 40 km a nepotkáte fakt ani jedinej obydlenej barák.

# Zvláštní je taky výrazná uzavřenost měst, myšleno z hlediska území. Když se na typický garganský město díváte seshora s kopců, vypadá jak jasně ohraničenej bílej flek (místní obyvatelé hovoří o ptačích cákancích, sám bych si coby host podobný přirovnání nedovolil, ale sedí :-) ). Neexistuje, že by se na krajích rozlejzaly průmyslový nebo obchodní zóny velký jak půlka samotnýho města, což je u nás běžný i u městeček velikosti takovýho Rumburku (garganský města jsou zpravidla o něco větší). Myslel jsem si, že za to může národní park, ale místní mě vyvedli z omylu na názorným příkladu Cagnana, který v NP není a je na tom stejně. Jedinou výjimkou je San Giovanni Rotondo, do kterýho ale stejně nemá vzhledem k turistický přeplácanosti moc smysl jezdit, pokud tedy nepotřebujete nutně vidět hrob Padre Pia nebo se vám nestýská po hypermarketech.

# Jedna z věcí, který na jihu Itálie miluju, je schopnost dostat vynikající kafe na nejneuvěřitel­nějších místech. Kavárny/bary jsou jasný, tak jsem letos zkoušel místa, kde u nás většinou maj sotva turka – namátkou kiosek u jeskyně San Michele nad jezerem Varano, minipumpu kdesi u Apriceny (jeden stojan s benzínem a plechová budka, dieslaři mají smůlu) a dokonce veřejnou prádelnu v Ischitelle. Všude měli výtečný presso, nad vším ale asi ční loď na zmíněný Isole Tremiti, na který dělaj božský cappucino za 90 centů – co na tom, že do plastovýho kelímku.

Jinak foťák samozřejmě makal, potěšilo mě, že focení a věci okolo začíná bavit i děti – je prima, když se okolo vás hned dva lidi perou, kdo vám složí stativ nebo podrží objektiv při výměně :-) (tímto děkuji). Koho by fotky zajímaly, většina jich je tady , případně tady a tady.

No, hned bych se tam vrátil…

One comment to “Gargano Revisited”

  1. zkouška