h1

Värttinä v Akropoli, 24.4.

April 25th, 2006

Letos je vážně dobrej rok. Ještě není konec dubna a už proběhly minimálně dva výtečný koncerty – v březnu Lou Reed, teď Värttinä.

OK, vezmeme to od začátku. Na rozdíl od lo�?skýho května měli Finové a Finky v Akropoli předkapelu. Vzal to na sebe Njorek, tj. nová kapela okolo Olina Nejezchleby. Hodně jsem o nich četl a byl jsem na ně proto patřičně zvědavej – a bohužel i adekvátně zklamanej. Věděl jsem, že jde v podstatě o moravskej folklór, ale nevimproč jsem čekal nějakej hudební přesah podobnej třeba tomu, co předvedl Ralčev s Janevem tuhle v Roxy s lidovkama s Bulharska. Oproti tomu je ale Olinovo pojetí takový bezkonfliktní a ve složení kytara-citera-cello ty písničky zněj bohužel hodně banálně – Jarmila to nazvala nedvědovinou a měla recht.

Zato Värttinä zatloukla publikum do země od první písně. Oproti lo�?sku kapela výrazně proměnila repertoár – loni šlo v podstatě o Greatest Hits Tour, letos se představovala hlavně nová deska Miero a na starší kusy došlo ve větším množství až v závěru. Nová muzika je mnohem tvrdší, folklórní motivy se místy zcela vytrácej, mít kapela elektrickou kytaru, asi by ji mnozí považovali za hardrock. Holky se svým fantastickým trojhlasem zpívaly naprosto senzačně, celá kapela vypadala, že ji hraní hodně baví, známější věci měly podstatně větší odpich než na studiových verzích. Jen jednou hrozilo, že koncertu spadne řemen – to když se bubeník rozhodl předvíst, co se naučil ve zkušebně s nohama a rukama, a cca 5 minut hrál zcela zbytečný sólo na téma „už jsem zkoušel i septoly“. Naštěstí ho z toho holky rychle dostaly a bubeník patřil až na tenhle exces k nejlepším hráčům celý kapely.

Asi nejvíc mě dostala Aitara – původní lidovou halekačku upravila Värttinä do elektronický podoby, se strojovým rytmem a samply a vším potřebným. Jenže to nehrála elektronika, ale hudebníci naživo. V přídavkách se hrály už jen známý pecky (neumím finsky, tak nemůžu sloužit názvy) a bylo vidět, že si koncert užívaj návštěvníci i účinkující. Zkrátka až na zmíněnou drum-masturbaci skvělá věc. Ideální dobíječka energie. Dneska začlo jaro definitivně.

Comments are closed.