h1

Jak mi spadla čelist

October 24th, 2008

P.T. čtenáři tohoto deníku patrně vědí, že se tu prakticky vůbec nepíše o tzv. causách veřejných, neb názory lidu obecného na politiku etc. lze najít už na tolika blozích, že by další podobnej k ničemu nebyl (a navíc považuju za důležitější jiný témata). Dokonce ani poslední volební výsledky z minulýho týdne mě k reakci nedohnaly, byť mě dlouho nic tak nezprudilo. Leč všechno má svůj strop a dneska jsem v listování narazil na takovou šílenost, že mi to nedá…

Žilo, bylo kdysi Radio Wave. Popravdě spíš bylo a už moc není, protože někomu asi vadilo, takže ho pánové bdící nad frekvencemi vykázali z éteru na internet, ale o tom tenhle příběh nevypráví. Vypráví o instituci jménem Rada Českého rozhlasu, která dohlíží na to, aby stanice ČRo (i Wave) vysílaly hezky česky korektně vyváženě blabla. I stalo se, že na Radiu Wave kdosi pustil skladbu Swastika Eyes od Primal Scream (aneb velkej, dosti protibushovsky zaměřenej hit anglický kapely, dávno hranej všude po světě, v podstatě téměř mainstream). A začaly se dít věci – Rada ČRo patrně zaznamenala podezřelé slovo a nenapadlo ji nic lepšího než obvinit Wave… z propagace fašismu. Jako podklad sloužil následující „překlad“ (uvozovky jsou nutné, přece jen nehodlám poplivat své řemeslo, mám ho vcelku rád :)).

Originál: Your soul don’t burn, You dark the sun / You rain down fire on everyone / Scabs police government thieves / Venal psychic amputees, your parasitic, your syphilitic / Swastika eyes, she got swastika eyes / I’ll vent my spleen / I’ll keep my dreams.

„Překlad“: Vaše duše hoří / Ať sype ohen na každého / Stávkokaze, policii, vládní zloděje / Parazitický syfilitiky / Máš oči hákového kříže / Vyliji si svou sklíčenost / Udržuji si svou touhu.

Šéf oné chytré instituce pak vše komentoval slovy: ""Tahle mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu. Jestliže tady už narážíme na problémy hákových křížů a podobný věci, tak tady končí veškerá trpělivost." A já přestal číst, protože mě najednou chytila časová smyčka a vyplivla mě až v hloubi 80.let, kdy jsem něco podobnýho čítal o Jasný páce a Pražským výběru. Kam se hrabe Rudý právo, to se nedá srovnat. Proboha, kdo těm lidem dal do ruky razítka?

(Velmi výživný originální přepis celé záležitosti najdete tady. Kdo na to má žaludek, přečtěte si to celý, pak se podívejte na legendární článek Nová vlna se starým obsahem z bolševický Tribuny z r. 1983 a hledejte 12 rozdílů. Já nenašel.)

2 comments to “Jak mi spadla čelist”

  1. Can I take while taking tablets for high blood pressure ?


  2. Buy cialis no prescription is there a generic for .


Leave a Comment