h1

Terra Galleria

January 6th, 2006

V minulým příspěvku jsem dal pár tipů na zajímavý autorský galerie několika fotografů, teď mi Jakub L. z kapely Loco Mosquito poslal odkaz na stránky Terra Galleria. Na první pohled jsem je považoval za projekt ve stylu „krajináři všech zemí, spojte se“ (něco jako Webshots s krajinářskou specializací). Jsou tam tisíce většinou moc hezkejch fotek ze všech možnejch oblastí po celým světě, hlavní část tvoří klasický krajinky, nechyběj ale ani fotky měst, lidí či ateliérový snímky orchidejí. Moc se mi líbí dvojí možnost třídění fotek podle geografický oblasti nebo podle námětu (hory, moře apod.)

Málem už jsem stránky zavřel s tím, že je to zajímavá alternativa k National Geographic a někdy si je prohlídnu pořádně, když jsem si všiml toho nejpodstatnějšího – ona to totiž vůbec není žádná sbírka, ale autorská galerie. Má ji na svědomí Quang-Tuan Luong (*1964, Paříž), horolezec, vědec a jak je vidět, opravdu dobrej fotograf. OK, někdo by moh namítnout, že ty fotky jsou všechny trochu stejný – formálně dokonalý, ovšem bez experimentování a snahy objevit nějakou méně obvyklou cestu, jak krajinu apod. zachytit. (Možná mi právě proto Terra původně přišla jako ten „sběrnej“ projekt různejch autorů – formální dokonalost je často v takových případech podstatný kritérium výběru.) Ovšem jako učebnice kompozice, expozice, barev apod. je Quang-Tuan Luong bezchybnej.

Má to jen jeden háček – zadarmo se daj fotky otevřít akorát v malým rozlišení cca 600×400 a na nějaký detaily proto člověk může zapomenout. Větší fotky (do rozlišení 1600×1200) jsou placený. Roční předplatný stojí ale jen 25 USD, což při tomhle množství fotek není nijak moc.

Comments are closed.