h1

Sunshine

June 2nd, 2007

Vždycky znova mě dostane, když někdo vezme nějaký totální stokrát provařený klišé, v podstatě bez nějakejch zásadních úprav ho zpracuje… a vznikne výborná věc dokazující, že žádná forma není předem ztracená, když se naplní slušným obsahem. Neil Young, country a deska Harvest Moon. Marian Matta, západy slunce a série horských panoramat. A teď taky Danny Boyle, sci-fi a Sunshine.

Stupidnější námět by nedokázali vymyslet ani autoři Armageddonu nebo Jádra. Vzdálená budoucnost, Slunce vyhasíná, na Zemi je proto věčná zima a pokud se nepovede milé sluníčko znova nakopnout k životu, sbohem a šáteček. I najde se parta hrdinů, kteří sednou do rakety vybavené atomovkou zvíci Manhattanu a vydají se ke Slunci, aby ho řetězovou reakcí probudili. Potud story, která by fakt slušela céčkovýmu filmu vysílanýmu na Primě někdy v 11 dopoledne ve všední den (předpokládám, že tam v tý době choděj takový věci, pokud ne, sorry).

Tímto chci poděkovat Reflexu – kdyby v něm nevyšla nadšená recenze, určitě bychom na Sunshine nešli a přišli bychom tak o skvělej zážitek. Ne že by film z výše popsanýho klišé nějak vybočil po dějový stránce – ta se v podstatě od zmíněnýho Jádra zas tak neliší, včetně toho, že celej film odpadá postava za postavou jak v 10 malých černoušcích. Ovšem způsob, jakým je to natočený, bere dech. Dokážete si představit, jaký to může bejt, když vás zavřou do cca půltunovýho skafandru s průzorem pro oči, vidíte v minimálním úhlu a blbě se vám dýchá, a v tomhle monstru vás vykopnou do kosmickýho vzduchoprázdna, kde se musíte krýt za lodí, protože jakmile na dvě vteřiny vyplujete z jejího stínu, shoříte jako sirka? Po zhlédnutí Sunshine to budete vědět naprosto přesně. Virtuální realita hadr. A takových scén je tam mnohem víc. Kromě toho celá posádka vypadá tak trochu nepřípadně – žádný supermani, žádnej Bruce Willis, Zemi letí spasit parta nervově lehce labilních třicátníků. Tím líp, celý to působí zcela realisticky. A navíc zdaleka nejde jen o vizuální orgie – z těch charakterovejch střípků, který jsou na omezeným prostoru k dispozici, se podařilo sestavit velmi zajímavej příběh, přirovnání k Solaris rozhodně není nijak zcestný. Akorát se to špatně vysvětluje, tak se o to ani nebudu pokoušet.

Zkrátka na to jděte, nejlépe do kina – některý scény, pokud doma nemáte třímetrovou plazmu, budou na televizní obrazovce stát na prd. Jen doporučuju pospíchat – když jsme na tom byli před týdnem my, bylo nás v kině dohromady tak 20…

16 comments to “Sunshine”

  1. Maria

    Narrowing Technology Gap Key to Reducing Poverty in Poorest Nations (EuropaWorld)


  2. Jade

    Japan helps develop Hoa Lac Hi-tech Park (Nhan Dan)


  3. Nicholas

    puh i prah


  4. Harrison

    bibi dryn dryn dryn mmmmvvvuuuja


  5. Alicia

    Otis Technology to expand, add jobs (News 10 Now Syracuse)


  6. Logan

    mumba matumba!


  7. Sara

    bon dia muchacha!


  8. Haley

    My life's been generally bland recently. More or less nothing noteworthy happening. Oh well. Such is life.


  9. Donnelly

    Blog rocks!


  10. Anthony

    I like your blog.


  11. Chase

    I found this blog by google and I like it!


  12. Katie

    I found this blog by google I like it so much! Thank you. Keep writing.


  13. Cameron

    i like it :)


  14. Jose

    nice article, I like it.


  15. Christopher

    very nice blog, I like it so much!


  16. Generico or expiry date of cost helps for many generic bathtubs.


Leave a Comment